ویتامین A


       

ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی است که نقش‌های متعددی در رشد، تمایز سلولی، بینایی، عملکرد سیستم ایمنی، تولید مثل و سلامت ارگان‌های حیاتی ایفا می‌کند. علاوه بر این، به‌عنوان آنتی‌اکسیدان قوی و هورمون تنظیم‌کننده بیان ژن‌ها شناخته می‌شود.


   



   

       

فرم ها و معادل ویتامین A


       

               
  • رتینوئیدها (شکل حیوانی فعال)

  •            
  • کاروتنوئیدها (پیش‌ماده‌های گیاهی)

  •        

       

ویتامین A یک ویتامین ضروری است که برای رشد و نمو ، شناخت سلول ، بینایی ، عملکرد سیستم ایمنی و تولید مثل مورد نیاز است.


       

ویتامین آ یک آنتی اکسیدان قدرتمند است و به عنوان یک هورمون در بدن عمل می کند و  بر بیان ژن ها تأثیر می گذارد و از این طریق بر فنوتیپ تأثیر می گذارد.


       

همچنین به عملکرد صحیح قلب ، ریه ها ، کلیه ها و سایر ارگان ها نیز کمک می کند.


   



   

       

منابع غذایی


       

               
  • منابع حیوانی (رتینول):

  •            
  • جگر گوساله و مرغ

  •            
  • تخم‌مرغ

  •            
  • شیر و فرآورده‌های لبنی

  •            
  • منابع گیاهی (بتاکاروتن و سایر کاروتنوئیدها):

  •            
  • هویج، اسفناج، کدو حلوایی

  •            
  • سیب‌زمینی شیرین، فلفل دلمه‌ای نارنجی

  •            
  • انبه، طالبی

  •        

       

یک رژیم متعادل با مقادیر کافی چربی به جذب بهتر ویتامین A کمک می‌کند.


       

ویتامین A برای رشد و نمو ، شناخت سلول ، بینایی ،  عملکرد سیستم ایمنی و تولید مثل ضروری است و به قلب ، ریه ها و کلیه ها کمک می کند. زنان باردار و کسانی که در کشورهای در حال توسعه هستند بیشتر در  معرض خطر کمبود ویتامین A هستند. اندازه بیش از حد ویتامین A می تواند سمی  باشد و باعث هیپرویتامینوز می شود. ویتامین A را می توان در غذاهای گیاهی  پرتقال ، گوشت ، تخم مرغ و شیر یافت.


       

این ماده  به چندین شکل موجود است و میزان ویتامین A موجود در مواد غذایی اغلب به  عنوان معادل فعالیت رتینول (RAE) اندازه گیری می شود.


       

یک RAE برابر با ۱ میکروگرم (میلی گرم) از رتینول ، ۱۲ میکروگرم بتاکاروتن یا ۳.۳۳ واحد بین المللی (IU) ویتامین A است.


   



   

       

خطرات بیش از حد استفاده ویتامین A


       

حداکثر ۳ سال: ۶۰۰ میکروگرم در روز


       

۴ تا ۸ سال: ۹۰۰ میلی گرم در روز


       

۹ تا ۱۳ سال: ۱۷۰۰ میکروگرم در روز


       

۱۴ تا ۱۸ سال: ۲۸۰۰ میکروگرم در روز


       

۱۹ سال و بیشتر: ۳۰۰۰ میلی گرم در روز


       

مصرف بیش از حد ویتامین آ می تواند سمی باشد.